יהלום CVD הם יהלומים המיוצרים במעבדה. CVD הן ראשי תיבות של Chemical Vapor Deposition, אלה יהלומים הגדלים בואקום במעבדה בתהליך שונה מיהלומי מעבדה מהסוג HPHT קיצור של -High Pressure High Temperature.
יהלומי CVD נוצרים לא על ידי כדור הארץ, בטבעיות, אלא מעשי אדם במעבדה, למרות זאת לא ניתן לזהות הבדלים בין יהלומי המעבדה להלומים טבעיים . אם תבתכל בעין בלתי מזוינת, לא תוכל להבדיל בין יהלום CVD ליהלום טבעי , אלא אם מדובר בגמולוג מומחה החזיק בטכנולוגיה מיוחדת.
יהלומי מעבדה מעטרים טבעות אירוסין רבות , שכן בין יתר היתרונות שלהם, המחיר שלהם יותר אטרקטיבי,יהלומי ה-CVD הם יותר מוסריים, מכיוון שהם לא כרוכים בזיהום כמו כרייה המשמשת לאיתור יהלום טבעי, לכן כאשר אתם רוכשים יהלומי מעבדה, אתם לא מזיקים לסביבה ושומרים על קיימות, היהלומים כל כך אותנטיים, אך עדיין המחירים זולים יותר , מבלי להתפשר, שכן היהלומים באיכות משובחת והמפרט גבוה. יהלומי CVD הן בחירה חכמה ומעניקים את התמורה הטובה ביותר ובפער משמעותי במחיר מיהלום טבעי.
יהלומי CVD הם עשויים מאותו החומר, בעלי אותו מבנה ותכונות, איפור כימי ניצוץ, זוהר, רמת בהירות וצבע דומה, בדיוק כמו יהלום טבעי, יהלומי CVD עמידים וקשים בדיוק כמו היהלום הטבעי, מדורגים באותו הדירוג של 10 בסולם הקשיות של Mohs, הברק גם הוא אותנטי כמו היהלום הטבעי.
יהלומי CVD מקבלים את הדירוג שלהם לפי חיתוך, צבעם, רמת ניקיון ומשקל קראט. אמנם יהלומי ה-CVD הונדסו על ידי בני האדם במעבדה, אך גם בהם נוצרים תכליליים ופגמים, ממש כפי שהם נוצרים ביהלומים טבעיים בתהליך התהוותם במעטפת כדור הארץ מלחץ וחום, ביהלומי המעבדה, נקלטים גם אותם גווני צבע ותכלילים פנימיים בזמן גדילתם מזרע קטן בתוך הוואקום. נדיר שתתקבל תוצאה של יהלומי CVD ללא רבב – חלקם יהיו עם הרבה תכליליים ובחלק פחות, ממש כמו בתהליך הטבעי, חלק יקבלו גוון צבע ורוד, כחול, שחור, אפילו ירוק, חום, זהוב-יהלומים בעלי צבע הם פחות יקרים וערכם ירוד באופן כללי, אבל לעתים יווצר במעבדה גם יהלומים חסרי צבע שערכם הוא הגבוה ביותר, עם תכליליים ופגמים כמעט בלתי מורגשים, בדיוק כמו ביהלומים טבעיים. יש דרגות ניקיון ודרגות צבע לכל יהלום , אם אתה מחפש יהלום איכותי, רצוי לבחור בכזה שהוא חסר צבע וחסר פגמים .
האדם הממוצע ואפילו תכשיטן לא יוכל לזהות שאין מדובר ביהלום טבעי, למעשה ללא הציוד הנדרש, גם גמולוגים מומחים, בעלי ניסיון וותק של שנים רבות, לא יכולים להבדיל בין יהלום CVD ליהלום טבעי. מבחינה כימית פיזיקלית ואופטית , ליהלום מעבדה יש את אותן תכונות בדיוק כמו ליהלום טבעי. כאשר אתה קונה יהלום CVD, תהיה חותמת , היא היחידה שחושפת שמדובר ביהלום מעבדה. אם תשים יהלום מעבדה לצד יהלום טבעי, תזדקק לציוד מעבדה כדי למצוא הבדלים בין יהלומי מעבדה מעשה ידי אדם לבין יהלום שנוצר מליוני שנים בשכבות כדור הארץ.
אז איך נוצר יהלום ה- CVD?
תהליך ייצור יהלומי CVD נעשה באמצעות אדים כימיים (CVD).
לוקחים זרע של יהלום דק ומניחים בתוך תא אטום לחלוטין, מחממים את החדר עד ל- 800 מעלות צלזיוס, החלל מוצף בגז עשיר בפחמן, הוא מיינן וכך הגז מתפרק לכדי פחמן טהור. מולקולות הפחמן נלכדות בזרע היהלום המקורי ומתגבשות לתוכו, היהלום גדל וגדל , עד שהוא מגיע לצורתו הנוכחית.
יצירת יהלומי CVD מתרחש במקביל להדפסת תלת מימד ושאר תהליכים מדעיים מתקדמים בהם בני אדם משכפלים מוצר בתנאי מעבדה, מדע אשר השתכלל במשך עשורים רבים וממשיך להשתכלל עת מתחילים ליצור גם בשר וחלב במעבדה, בתחום היהלומים החלו כבר בשנות החמישים ליצור יהלומי מעבדה, אך מעשור לעשור הטכנולוגיה יותר ויותר מתקדמת, יהלומים מיוצרים באיכות ובצורה יעילה ומהירה , לעומת יהלומים טבעיים שלוקח להם מליוני שנים להתגבש ואיתורם כרוך בעבודת כרייה קשה ומאומצת, בנוסף לזיהום והמפגע הסביבתי הנוצר כתוצאה מעבודת הכרייה. הליך של שקיעת אדים כימית מתבסס על פריצת דרך מדעית במהלכה מצליחים ליצור מגוון חומרים מוצקים, להטכנולוגיה ששימשה בתעשיית המוליכים למחצה – נלקחה על מנת ליצוריהלומים ת, כך, בתוך מספר שבועות, לרוב וך שבועיים עד ארבעה שבועות., יתקבל יהלום איכותי וזהה ליהלום טבעי, עם אותו גוון, צבע, ברק וזוהר, כמו של יהלום טבעי.
התהליך הוא כזה, לוקחים פרוסה דקה של יהלום, מעין 'זרע של יהלום', אותו מנקים ביסודיות, הזרע הנבחר צריך להיות נקי, שכן כל תכונה או פגם מתגבש מהזרע וגדל, עד שביהלום צומח למימדיו הרצויים , עצם סגירתו בתנאי החום בתוך וואקום יגרום ליצירתם של תכלילים ופגמים, מנסים ליצור חום ולחץ כפי שהם מתרחשים בהליך הטבעי בשכבות כדור הארץ, רק בתהליך מזורז, שלא לומר מואץ. פרוסת יהלום דקה נלקחת מיהלום איכותי מסוג HPHT.
את הזרע מניחים כאמור, בתוך תא אטום , חשוב שהוא יהיה בחום של מינימום 800 מעלות צלזיוס. התא חייב להיות אטום, ללא כל פרצות, כדי שהגז העשיר בפחמן לא יזלוג החוצה ויציף את כל התא וגם חשוב מאוד למנוע כניסה של גזים אחרים, שכן אז היהלום עלול לא לצמוח ולגדול וכל התהליך ישתבש, לא נקבל את התכונות שאנו יכולים לקבל.
גז הפחמן מיינן בשל החום הרב, המולקולות שלו מתחילות להתפרק ולהתגבש אל תוך זרע היהלום הפחמן חודר לזרע היהלום, כל ההליך מוביל לצמיחה של היהלום עד להפקת יהלום מלא.
ממש כמו היהלום הטבעי המוצא מהאדמה, יהלום CVD יעבור גם הוא תהליך חיתוך , יעבור ליטוש כדי שיהיה נוצץ ובעל ברק , כל יהלום עובר תהליך אישור של מעבדות, למשל GIA ו-IGI, לפני שיוכל להימכר על ידי יהלומנים. נעשים מאמצים ליצור את יהלומי ה-CVD האותנטיים ביותר ולמכור אותם במגוון תכשיטים וטבעות אירוסין.
באיזו מהירות יהלומי CVD גדלים?
יהלום CVD יכול לגדול לגדלים שונים, תלוי מה רוצה יצרן היהלומים ליצור תלויה ככל שהטכנולוגיה מתקדמת ויעילה יותר, כך תתקבל תוצאה אותנטית ואיכות האבן תהיה טובה. יצרני יהלומי CVD יוצרים גדלים שונים בהתאם לביקוש בשוק, החל מ- ממשקל 1 קראט , יהלום כזה ייקח כארבעה שבועות עד חודש לייצר, ויהלומים קטנים ניתן לייצר אפילו בתוך שבועיים , יהלום צהוב ניתן ליצור בתוך פחות משבוע ועד לעשרה ימים, כדי ליצור צבע צהוב מוסיפים ליהלום חנקן וזה מקצר את התהליך , הוא מתגבש מהר יותר.
מה ההבדל בין יהלומי CVD לעומת יהלומי HPHT?
בתהליך HPHT לא משתמשים בגז, אלא מחקים את רמת הלחץ והטמפרטורה הגבוהה בתוך כדור הארץ ביהלומי , שיטת HPHT דורשת יותר אנרגיה.
גם בין יהלומים אלה, רק מומחה יבחין בהבדל.
תהליך ה-CVD הוא פחות אינטנסיבי, HPHT היא שיטה שפותחה שבה מתקבלת תוצאה של רמת בהירות וצבע אותנטיים, עם זאת, יהלומי CVD , כמו גם יהלומי HPHT מבחינה כימית, פיזית ואופטית זהים ליהלומים טבעיים.
איך אני אדע שמדובר ביהלום CVD?
לא תוכל לדעת, רק אם תעשה שימוש בציוד מקצועי ותיעזר במומחה גמולוגי, יהלום CVD לא ייראה שונה מיהלום טבעי.