כמעט בלתי אפשרי להבחין בין הצבע ורמת הניקיון של יהלומי מעבדה לבין אלה של יהלומים טבעיים. שניהם בעלי אותו ניצוץ, שניהם בעלי אותן תכונות כימיות, פיזיקליות ובעלי אותן תכונות של בהירות וצבע .
ממש כמו ביהלום טבעי המקבל פגמים טבעיים, מקרום כדור הארץ בשל לחץ וטמפרטורות קיצוניות, כך גם יהלומים הגדלים במעבדה מקבלים את אותם תכלילים.
דרגת ניקיון היהלום תלויה בתכלילים שלו, כלומר בכמות הפגמים שנוצרו עליו ישנם כאלה הגלויים לעין וכאלה שהינם כמעט בלתי מורגשים. ישנם חמישה סוגי תכלילים נפוצים:
מַחַט
זהו תכליל הנראה כמו קו דק וארוך ולכן קיבל את הכינוי מחט תפירה, בשל הדימיון למחט.
ענן
תכלילים שנראים כמו מקבץ של נקודות זכו לכינוי עננים .
גָבִישׁ
תכלילי קריסטל נוצרים כאשר בתהליך ההתהוות, מינרלים נלכדים בפנים.
נוֹצָה
דומה למחט, אלא כאן נוצרים סדקים מלמעלה למטה. אם הם בולטים מדיי, הם מפחיתים מערכו ואיכותו של מבנה היהלום.
תכלילים מדוייקים
מתכלילים אלה הם הנפוצים ביותר והם נראים כמו נקודות שחורות זעירות.
כיצד נקבע סולם ניקיון היהלומים במעבדה?
המכון הגמולוגי הבינלאומי (IGI) מסווגים את היהלומים על פי מידתם, צורתם, חיתוך, גימור, משקלם, הפרופורציות, רמת בהירות ולבסוף על פי הצבע. דוח המעבדה אמור להעניק לכל יהלום זיהוי אשר יעניק לקונה ידע מקדים, על מנת שיידע איזה סוג של יהלום עליו לרכוש .
המכון הגמולוגי מסווג את היהלומים בסולם הבהירות IGI: IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, I1, I2, I3.
הסולם מושפע מרמת הפגמים, כאשר נלקחים בחשבון הן הפגמים הפנימיים והן הפגמים החיצוניים על היהלום.
דירוג ניקיון יהלומים שגדלו במעבדה מעניק להם סולם של ציונים :
I – כלול: מורגש.
SI – כלול מעט: קשה לראות את הפגמים בעין בלתי מזוינת וללא מכשיר וטכנולוגיה , אך ניתן לראות אותו באמצעות הגדלה במשקפת של 10 x.
VS – כלול מעט מאוד: ניתן לזהות פגמים רק בהגדלה במשקפת של 10 x.
VVS – מאוד, מאוד מעט כלול: רואים פגמים אך יש קושי לראות זאת אף באמצעות הגדלה במשקפת של x10.
FL/IF – ללא רבב / ללא רבב פנימי: אין פגמים גלויים, אף כשמסתכלים בהגדלה של 10 x.
סולם הזזה 1 – 2: בתוך מדרג הבהירות הראשי, ישנו גם סולם נוסף המדרג, כאשר רמה 1 מציינת פגמים פחות משמעותיים מרמה 2.
ניקיון יהלום
רמת הניקיון והבהירות ממלא תפקיד בהערכת שווי היהלום , כאשר רמת הניקיון היא אחד מהגורמים הנלקחים בחשבון על מנת לקבוע את מחירו הסופי של היהלום, כלומר המחיר נגזר על פי דירוגו.
ככל שדירוג הבהירות יהיה יותר גבוה, כך שווי היהלום יוערך גבוה יותר. זה יכול להיות הבדל לא דרמטי בין SI עד VS, אבל אם משווים בין הדירוגים VVS או IF פערי המחיר משתנים באופן משמעותי.
איך בוחרים ציון בהירות
יהלום IF/FL הינו בעל רמת הבהירות הטובה ביותר, ולבעלי תקציב בלתי מוגבל, עבור האדם הממוצע, יהלום זה יעמוד בתקציה שלו ויעניק לו תמורה הולמת ביחס למחיר.
יהלום FL/IF הינו יהלום מרשים למי שבוחן את היהלום, מבלי שהצטייד בציוד של מומחה ומבין ביהלום בעין בלתי מזוינת , אבל לאדם הממוצע גם יהלום בדירוג נמוך יותר, יכול להיראות מדהים.
מה משפיע על הניקיון של יהלומי מעבדה?
יהלומי מעבדה חסרי צבע נחשבים ליהלומים האיכותיים והמבוקשים ביותר, בעיקר כאשר מדובר באיתור אבני חן לטבעות אירוסין נוצצות , אך גם כשמדובר בכל תכשיט אחר החל משרשראות, עגילים ועוד.
הבהירות של אבני החן מושפעת מכל תהליך היצירה שלהם, ישנן למעשה שתי שיטות בהן מייצרים כיום יהלומי מעבדה, שתיהן הליכים מדעיים מבוססי טכנולוגיה מתקדמת בה מגדלים יהלומים , האחת היא שיטה בה מופעל לחץ גבוה – וטמפרטורה גבוהה מאוד .
יהלומי HPHT מיוצרים תחת הלחץ והטמפרטורה הגבוהים עד לגדילה של זרע היהלום ליהלום.
יהלום CVD מתחיל גם הוא כפרוסה דקה של זרע יהלום.את הזרע מכניסים לתא אטום וחם מאוד גזי פחמן מוחדרים לתא. לאחר מכן, מייננים את המולקולות עד להתגבשות היהלום.